SMARRIG MARMELAD

Den här marmeladen har inget tillsatt socker. Det räcker med sötman som de torkade aprikoserna har i sig själva. Torkade aprikoser har desutom ett lågt givärde.

Lägg torkade aprikoser i blöt under natten i lite vatten. Koka sedan i ett par minuter och mixa till sist med stavmixer eller matberedare.

Eftersom den inte är kokad med socker har den begränsad hållbarhet. Koka därför i små satser, förvara i kylskåp uppåt 1 vecka.




GAMMALT OCH NYTT

"56 kilo på min födelsedag den 9/7 känns så mycket och så långt borta. Men sätter man istället upp delmål på vägen som känns mer rimliga och efter varje uppnåt mål så följer en belöning.

8/5 (min bästa kompis studentskiva) 66 kg. belöning = Köpa min favorit bodybutter från björk & berries
1/6 63 kg. Belöning = klippa mig/ färga utväxt
19/6 (midsommar) 60 kg. Belöning = Bleka tänder
9/7 (min födelsedag) 56 kg. Belöning = Få det 1000 kronorna jag lagt undan!!!!"

Detta kommer från min gamla blogg. Då var jag besatt av att gå ner i vikt. Varit det i 3 år och har bara gått åt andra hållet. Är fortfarande besatt av att gå ner i vikt men börjar inse att det inte är så neklt för mig med hetsätningsproblem. Ska satsa på en normalkost och träning = vältränad kropp. Lyckas jag komma ifrån min ätstörning ramlar kanske de överflödiga kilona långsamt bort.

I och med detta måste jag sätta upp nya mål. För varje vecka jag klarar utan hetsätning så får jag ta 200 av de 1000 kronorna jag lagt undan. Köpa mitt bodybutter från björk and berries, klippa mig får jag ta och göra när jag vill =)
Mål för maj har annars varit att försöka komma bort från hetsätnigen vilket jag jobbar enormt mycket med, att få en bättre relation med mamma, något jag försökt i helgen och som varit riktigt underbart! Hitta sommarjobb har också varit ett mål med maj och det jobbar jag på, varit runt en jävla massa och fått ett job, men bara i behov av extrapersonal. Så jag hoppas på en fin sommar, då alla vill gå på café, då kanske dom behöver mig! Att vara spontan och träffa vänner är ett sista mål. Idag ska jag faktiskt träffa ett par. De går mot ljusare tider? Förutom plugget som tar upp all min tid...Men snart slut!!!!

LYCKOSPARAKAR

Vad är det som hindrar mig från att vara lycklig?
Min vikt
Hetsätningen
Min sociala fobi
Bråken med mamma
Att inte ha något jobb
At tinte ha någon "flört"

Vad skulle göra mig lycklig?
Om jag gick ner i vikt
Om jag kommer över hetsätningen och besattheten av att tänka på mat
Om jag kan umgås normalt med folk utan att bli nervös
Om jag och mamma får en bra relation
Om jag får uppmärksamhet av snygga killar
Om jag får ett jobb
Om jag åker till London och trivs där

Kan jag göra något åt detta?

Vad gör mig lycklig idag? Får mig att må bra?
När jag klarar av att äta normalt
När magen känns bra
När jag är med mina kompsiar
När jag klarar av att vara med mamma
NÄR JAG ÄR MED MINA SYSTRAR <3<3
När jag tränar/ promenerar/ är utomhus
När jag skriver och ritar

Boka in dessa saker i kalendern!!

NY VECKA, NYA TAG

Då var det vecka 22. Hade jag fortsatt med mina dieter så skulle mitt mål vara att ligga på 63kg denna vecka... Det hade aldrig gått, hetsätning pga av svält. Nu har jag iförsig forsatt med hets även fast jag äter normalt. Men förhoppningsvis så lägger de sig snart.

Igår så hade jag sagt mig själv att få köpa en chokladkaka och njuta av på kvällen. Vilket jag faktiskt klarade. I början gick det bra, åt långsamt och njöt. Sen blev det lite jobbigt och åt sista halvan lite fort utan att nuta, tänke att jag kan fortsätta med mackor sedan. Men det gjorde jag inte. Var nöjd efter att ha gjort lite andra saker i en halvtimma. Kändes så skönt att inte vara uppsväld och ha kramp i magen för en gångs skull.

Att säga att idag (på söndagar) så får jag köpa lite godis och njuta av det. Klara av det utan att fortsätta med mackor. För det är verkligen just mackor jag hetsäter. Vi har haft glass hemma nu men det är inte något jag tagit. Har tagit en liten tallrik under en hetsätning men inte mer än så, fortsätte istället med mackor. Nu ska jag fortsätta med mackor som en normal människa. Kanske lägger sig då suget och hetsen kring det.

SHIIIIT

Hur kommer jag sluta? Att jag sitter framför tv:n tjock som en gris och alldeles alldeles ensam. Det är vad jag är mest rädd för. Att tappa kontakten med mina vänner. Känner att det håller på att hända... Va fan ska jag göra!??!! Måste sluta äta mackor. Känns som att jag tar igen alla månader på diet just nu. Käkar 20 mackor om dagen. Snart måste jag vell tröttna? Lägtar efter den dagen. Antar att det är därför jag hetsar just mackor? Eller så är det för att det är vad som finns hemma? Hade vi haft godis hade jag självklart ätit det. Just nu handlar inte hetsätningen om maten... Om jag äter varierat och regelbundet eller blabla. Nu handlar det om det psykiska. Hur jävla dålgit jag mår. Känner mig så misslyckad och otrillräcklig. Att jag inte klarar ett skit, att jag är så jävla osocial... vill inte ens umgås med mina vänner. Så ska nu föröska att äta vanligt. Fil med musli,  2 mackor, sallader med quinoa och middag enlig tallriksmodellen. Sen blir morgonpromenad varje morgon och träning på eftermiddag/kväll. Denna helg blir ett helvete, vill inte visa mig ute. Och nästa vecka bli plugg plugg pluuuggg. SEN. Sen så ska jag ta tag i mig själv och mitt sociala liv. Börja träffa kompisar och söka jobb!

SNÄLLA LÅT DETTA GÅ. VILL ALDRIG MER HETSÄTA. HUR MÅNGA MACKOR HAR JAG ÄTIT PÅ TVÅ DAGAR!? SÄKERT 30...


NEGATIVT

Och såklart när det går bra så går det strax därpå åt skogen. Ska kanske sluta skriva när det går bra i bloggen. Får någon slags press på mig då? Åt en tårtbit och en kaka hos framor och farfar, precis som alla andra. Kände hur ångesten kom krypande men försökte slå bort den. Suget satt kvar så när vi kom hem ville jag verkligen äta en macka eller liknande. Men försökte stå ut till middagen. Då var det soppa och mackor som det bjöds på. Dukat fram smör och ost. Hårdost är något jag försökt att inte äta under veckan, så nu passade jag på. Och det blev allt fler och fler mackor. Mamma och pappa gick ut på promenad och då passade jag på att äta ännu fler. Vet inte varför? Msåte varit att jag kände mig misslyckad efter tårtan. Vilket jag inte borde gjort! Att jag ljög för några kompisar att jag hade andra planer för kvällen då jag inte orkade följa med ut. Måste sluta ljuga. Det får mig att känna mig så dåligt = hets.

Slutade inte förens magen var så full jag jag knappt kunde andas. Låg i soffan flera timmar utsräckt för att försöka få maten att gå ner. Kunde inte ligga på magen utan att bli kvävd...

Så idag är det nya tag som gäller..

Livrädd. Känns som att jag mår sämre och sämre. Inte vart ute på flera veckor. Jag är verkligen sjuk. Inte bara när det gäller maten, mitt beteende i övrigt. Jag kanske borde läggas in på psyket? För det här är inte normalt...

POSITIV

Maten går väldigt bra just nu. Har faktiskt ingen ångest över att äta bröd och pasta. Kanske för att jag kör på de nyttiga altenativen. Men vanlig pasta ska jag också klara. Får se hur det går i eftermiddag då vi ska hem till farmor och farfar på födelsedagsfika. Ska ta en bit tårta/kaka precis som alla andra och sen ingen ångest. Det är ångesten "att jag misslyckats" som leder till hets. Men att äta tårta är tillåtet. Allt är tillåtet, i normala mängder. Har faktiskt ätit marmelad på mina mackor, känn på den du!

Tjock känner jag mig däremot fortfarande. Försöker träna varje dag för att få en vältränad kropp iallfall. Hoppas att min förbränning nu går upp när jag äter mer, att jag orkar mer och bygger muskler. Magen är det viktigaste, den ser ut som en kanonkula dygnet runt +att ständigt ont i magen. Vet inte om det är att den håller på att vänja sig vid kolhydrater eller om jag faktiskt är gultenintolerant/fibermage... Eller så är det magmunnen som spökar. Lätt att man får ont där när man är stressad/nervös, magkatarr :O

När jag förra veckan gick på diet så beställde jag hem rosenrot och kaloriblockare. Rosenrot vill jag fortfarande ha, måste få mer energi och bli gladare. Men kaloriblockare är helt fel för det jag håller på med nu, ska ju försöka få i mig mer kalorier och energi än förut. Så någon som vill köpa? tell me. Berättar mer om dom senare!

Känns så otroligt skönt att åter få hålla på med matlagning. Detta har alltid varit ett av mina större intressen och nu kan jag laga mat och få äta den själv också. Förut ville jag inte ens titta på matprogram eller i kokböcker då jag ändå inte fick äta det. Nu kan jag inspireras och laga got och nyttig mat! yeeeuu




Just nu läser jag denna bok. Underbart!

FÅNGADAGEN

Utnyttja dagen. Var spontan. Se ljuset inte mörkret. Fånga ljuset. Var en ädel springare, över ett fält, hör hovar mot marken, känn jorden, den som flyger upp, fångar solen och faller sedan ner på marken igen, fortsätter att gro. Känn vinden som väcker ditt hår, som smeker dina ben som den lenaste hand. En vind som luktar värme och svalka. Känn kraften i din springares ben, den kraften finns inom dig. Men med lätta fötter balanserar du över platt mark. Låter kraften sjunka längre och längre in. Tror att det inte spelar någon roll. Att du är menad att alla pilla bort smuts under naglarna.



FEELS GOOD

En riktigt härlig dag på gymmet. Hade hur mycket ork som helst på crosstrainern. Körde 30 minuter men hade orkat mer!
Ikväll blir det plugg för hela slanten. Ska ha skrivit två texter alá 5 datorskrivna sidor tills imorrn. Den ena är nästan klar men den andra har jag bara börjat på. Har kvällen och imorgon på dagen på mig. Sen ska det ut och firas. Bästa kompisen har fyllt 20! Middagen idag blir antagligen kall hemmagjord potatissallad med något proteinrikt!






MATDAGBOK MÅNDAG 18 OCH 19 MAJ

Såhär såg gårdagen ut

Frukost. Svart kaffe och en pulverdiet (kompensation för söndagens hets)
Träffande sedan dieteisten och insåg att mina dieter inte håller!!
Lunch:
Quinoa, lax, spenat och sallad.
Mellis: två knäckemackor. En med skinka en med ägg och kaviar.
Springtur, promenad och lite styrka
Middag: Pasta, gräddsås och kyckling + sallad
Kvällsmål: Te med mjölk och två torkade aprikoser.

Idag, tisdag 19 maj

Frukost: Gröt på rågflingor med mjölk och varma bär. En knäckemacka med ägg och kaviar.
Mellis: Ett äpple och te med mjölk
Lunch: Spenatsoppa. MOROTSBRÖDET. Två skivor, en med creamecheese och osockrad marmelad den andra med skinka.
Styrketräning
Mellis: Morotsbrödet. Två skivor. En med creamcheese och osockrad marmelad och den andra med keso och skinka. Te med mjölk.
Middag: Hemmagjord potatissallad, quornfilé, bönor och sallad.
Kvällsmål: Apelsin, te med mjölk

BAKNING PÅ GÅNG

Nu har jag bakat bröd. Ett väldigt nyttigt. Sitter här och är väldigt sugen. Men det får vänta till lunchen då det blir soppa och macka. Hoppas jag klarar att bara ta två. Klart jag gör. För nu kan jag tänka att jag får ta två till senare, till mellanmål. Och jag kan ta två till frukost imorrn.. hihih

Morotsbröd

Morotsbröd utbakade till morotsbullar

Klocka Tid: 1 h 45 min

Muffins 24 bullar eller 2 limpor

Du behöver:

  • 1 pkt (50 g) jäst för söta degar
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 6-8 dl dinkelmjöl

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.


FÖRSTA PRÖVNINGEN

Ska ju börja med en allsidig kost. Inte ha några förbjudna livsmedel. Under dagen har det funkat bra då jag har valt nyttiga alltenativ som hårt bröd och quinoa. Men nu när middagen serveras blir det vanlig pasta och gräddsås. Måste äta det!


KAJSAS HÄLSORESA

Att skaka inombords. Hjärtart slår hårdare och hårdare. Visar mig hur starkt det är. Min förmiddag. Slaget i magen. Glödlampan som tändes över huvudet. Nu är det dags. En ändrig. En start på ett liv. Mitt liv. Livrädd. Men stark.

Hej allihopa. Välkommna till min nya blogg. För den som är intresserad av min tidigare finns den här. Det är en blogg om bantning, min ätstörning och hetsätning. Ett kapitel i mitt liv som gjort mig så fruktansvärt ont. Så rädd, så okontrollerad, så olycklig och svag. Nu är det dags för en förändrig. Ett nytt kapitel, fyllt av kämpande. Har varit hos en dietist nu och hon fick mig att inse hur min kost gör mig så illa. Bantingen som leder till hets. Det handlar om att inte ha några förbudm det leder till sug och begär. Ska kunna äta allt. Ska äta normalt. Det här är min nya hälsoblogg. Med nyttig mat som gör en glad och stark. Om träning och skönhet. Om mina tankar om tillfrisknadet från denna ätstörning.

Önska mig lycka till. Nu börjar vi!


RSS 2.0